Przygotowanie drewna do palenia w kominku


Aby móc palić drewnem w kominku, można przed zimą kupić gotowe kawałki odpowiednio wysuszonego drewna opałowego, ale można również postarać się o nie samemu, co daje dużo więcej satysfakcji. Czasami również mamy własny las lub pojedyncze drzewa, które z różnych przyczyn muszą zostać wycięte, wtedy warto zająć się tym samemu i w odpowiedni sposób przygotować materiał, aby nadawał się do palenia w kominku. Na początku niezbędne jest przede wszystkim zaopatrzenie się w odpowiedniej jakości piłę łańcuchową, której nawet nie musimy kupować, ponieważ wystarczy wynająć ją na określony czas w wypożyczalni sprzętu budowlanego. Gdy już mamy niezbędny sprzęt, w ciągu pierwszych kilku godzin musimy nauczyć się bezpiecznej pracy z pilarką, aby podczas cięcia drewna nie uszkodzić ani siebie, ani nie zranić innych osób, które mogą znajdować się w pobliżu. Gdy nabierzemy wprawy, przekonamy się, że praca ta może nam przynieść dużo satysfakcji, a zimą będziemy mogli cieszyć się jej efektami w postaci dużej ilości drewna do palenia w mroźne dni.

Przygotowanie drewna do palenia w kominku

Najlepsze rodzaje drewna


Gdy wybieramy odpowiednie drzewa do cięcia, pamiętajmy, że największą wartość opałową mają gatunki liściaste, takie jak dąb, grab, buk i jesion. Drzewa iglaste zawierają większą ilość żywicy, która może doprowadzić do niszczenia kominka i samego przewodu kominowego. Jeśli nie mamy wyboru i musimy spalać taki rodzaj drewna, to przynajmniej nie używajmy go samodzielnie, ale mieszajmy z drewnem gatunków liściastych. Przed paleniem drewno trzeba odpowiednio wysuszyć, a do tego celu najlepiej nadaje się miejsce zadaszone i zapewniające dobry przepływ powietrza, co przyspiesza proces odparowywania wody. Pamiętajmy również, by wystrzegać się spalania resztet stolarskich, fragmentów niepotrzebnych mebli i innych tego typu odpadów, ponieważ często są one pokryte lakierami, farbami i w związku z tym podczas spalania wydzielają związki szkodliwe dla ludzi i całego środowiska przyrodniczego.